Trump iPhone’ların ABD’de üretilmesini istiyor, Apple’ın ise Çin’i terk etmesi pek olası değil

REKLAM
Üretimi ve işletmeleri ABD’ye geri getirmek, şu anda dünyanın geri kalanıyla devam eden bir ticaret savaşı yürüten ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin sık sık dile getirdiği bir istek.
Trump yönetimi, Çin’e karşı uyguladığı gümrük vergilerinin Amerikan teknoloji devi Apple’ı iPhone’u ilk kez ABD’de üretmeye iteceğini tahmin ediyordu.
Ancak ABD’nin Çin’de üretilen ürünlere uyguladığı gümrük vergisi yüzde 145’e ulaşmış olsa bile – Apple’ın 18 yıl önce piyasaya sürdüğü ilk modelden bu yana iPhone’larının çoğunu ürettiği ülke – bu pek olası bir senaryo değil.
Related
Apple’ın üretimini yurt içine kaydırmasının önündeki engeller arasında 1990’larda Çin’de inşa etmeye başladığı karmaşık tedarik zinciri de yer alıyor.
ABD’de yeni tesisler inşa etmek birkaç yıl sürecek ve milyarlarca dolara mal olacak, ardından Apple’ı bir iPhone’un fiyatını üç katına çıkarabilecek ekonomik güçlerle karşı karşıya bırakarak en önemli ürününün satışlarını torpilleme tehdidiyle karşı karşıya bırakacaktır.
Wedbush Securities analisti Dan Ives, Apple’ın her hareketini takip eden yatırım çevrelerinde yaygın olarak kabul gören bir görüşü yansıtarak, “ABD’de iPhone üretme konsepti bir başlangıç değil,” dedi.
Ives, Çin ya da Hindistan’da üretilen bir iPhone’un mevcut 1.000 dolar fiyat etiketinin, üretimin ABD’ye kaydırılması halinde 3.000 doların üzerine çıkacağını tahmin ediyor ve üretimin yurt içine taşınmasının muhtemelen en erken 2028 yılına kadar yapılamayacağına inanıyor.
Ives, “Fiyatlar o kadar dramatik bir şekilde değişecek ki, bunu anlamak zor,” diye ekledi.
Apple, Associated Press’in (AP) çarşamba günü yaptığı yorum talebine yanıt vermedi.
iPhone’larda fiyat artışı olası
Cupertino, California’daki şirket Trump’ın Çin’e yönelik gümrük tarifelerine vereceği yanıtı henüz kamuoyuna açıklamadı. Ancak konu 1 Mayıs’ta Apple CEO’su Tim Cook’un şirketin mali sonuçlarını ve stratejisini tartışacağı üç aylık konferans görüşmesi sırasında analistlerin sorularını yanıtlamasıyla gündeme gelebilir.
Trump’ın 2 Nisan’da gümrük vergilerini arttırmaya başlamasından bu yana Apple’ın hisse senedi fiyatının yüzde 15 düştüğü ve şirketin piyasa değerinin 500 milyar dolar azaldığı göz önüne alındığında, Çin gümrük vergilerinin gündemi meşgul eden bir konu olacağına şüphe yok.
Dan Ives Analist, Wedbush Securities
Eğer gümrük vergileri devam ederse, Silikon Vadisi’nin tedarik zinciri Çin, Hindistan ve diğer denizaşırı pazarlarda yoğunlaştığı için Apple’ın iPhone ve diğer popüler ürünlerinin fiyatlarını eninde sonunda arttırması bekleniyor.
Asıl soru, gümrük vergilerinin şirketin kâr marjları üzerindeki etkisi katlanılamayacak kadar büyük hale gelmeden ve tüketicilerden yükün bir kısmını omuzlamaları istenmeden önce Apple’ın mevcut fiyatlarını ne kadar süreyle korumaya istekli olabileceğidir.
Forrester Research analisti Dipanjan Chatterjee’ye göre Apple’ın Çin tarifeleri yürürlükteyken mevcut iPhone fiyatlarını değiştirmemesinin ana nedenlerinden biri, şirketin ürünlerine bağlı abonelikler ve diğer hizmetlerden elde ettiği gelirden büyük kâr marjları elde etmeye devam etmesi.
Apple’ın son mali yılında 96 milyar dolar gelir elde eden bu bölüm, Trump’ın gümrük vergilerinden etkilenmedi.
REKLAM
Chatterjee, “Apple, tarifeden kaynaklanan maliyet artışlarının bir kısmını, en azından kısa vadede, önemli bir mali etki olmaksızın absorbe edebilir,” dedi.
Trump’ı yatıştırmak için ABD yatırımları
Apple, Şubat ayında 500 milyar dolar harcama ve 2028 yılına kadar ABD’de 20.000 kişiyi işe alma planlarını açıklayarak Trump’ı yatıştırmaya çalıştı, ancak bunların hiçbiri yurt içinde bir iPhone üretmeye bağlı değildi.
Bunun yerine Apple, yapay zekâya güç veren bilgisayar sunucuları için Houston’da bir veri merkezine fon sağlama sözü verdi.
Bu hafta Trump’a Apple’ın ABD’de iPhone üretme niyetinde olup olmadığı sorulduğunda Beyaz Saray Basın Sekreteri Karoline Levitt, Apple’ın yatırım vaadini şirketin bunun yapılabileceğini düşündüğünün kanıtı olarak gösterdi.
REKLAM Tim Cook CEO, Apple
Leavitt, “Apple ABD’nin bunu yapabileceğini düşünmeseydi, muhtemelen bu kadar büyük bir meblağı ortaya koymazdı,” dedi.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick de 6 Nisan’da CBS’te katıldığı bir haber programında gümrük vergilerinin üretimde bir değişimi zorlayacağını öngördü.
Lutnick, “iPhone üretmek için küçük vidaları vidalayan milyonlarca ve milyonlarca insandan oluşan ordu, bu tür şeyler Amerika’ya gelecek,” dedi.
Ancak Apple CEO’su Tim Cook, 2017 yılında Çin’de katıldığı bir konferansta, ABD’deki iş gücü havuzunun Lutnick’in bahsettiği zahmetli ve sıkıcı işleri yapmak için gereken mesleki becerilere sahip yeterli sayıda işçiye sahip olup olmadığı konusundaki şüphelerini dile getirdi.
REKLAM
Cook, “ABD’de kalıp mühendisleriyle bir toplantı yapabilirsiniz ve odayı doldurabileceğimizden emin değilim,” dedi. “Çin’de ise birden fazla futbol sahasını doldurabilirsiniz”.
Trump da başkanlığının ilk döneminde iPhone üretimini ABD’ye kaydırması için Apple’a baskı yapmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştı.
Ancak Trump yönetimi, Apple’ın ABD’ye 350 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünü açıkladığı dönemde, iPhone’u Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinden muaf tuttu.
Trump’ın Çin’e yönelik ilk dönem gümrük vergileri, Apple’ın mevcut iPhone’larının bir kısmının Hindistan’da ve diğer bazı ürünlerinin Vietnam’da üretilmesine yol açan bir süreci başlatmasına da neden oldu.
REKLAM
Cook ayrıca Trump’a Apple’ın 2013’ten bu yana Mac bilgisayarlarının bir kısmının montajını yaptığı Teksas’taki bir fabrikayı gezdirdi. Turu tamamladıktan kısa bir süre sonra Trump, Apple’ın Barack Obama’nın başkanlığı döneminde açtığı fabrikadan övgüyle söz etti.
Trump 19 Kasım 2019’da yaptığı paylaşımda, “Bugün Teksas’ta yüksek maaşlı işleri Amerika’ya geri getirecek büyük bir Apple Üretim fabrikasının açılışını yaptım,” dedi.
Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”